Schoenen uit

Middenin 't leven, toostend op het Leven!

slaaf-meester

Een slaaf heeft een meester boven zich. De meester heeft voor hem betaald en de slaaf levert zijn wil en plannen in. De nieuwe eigenaar is heer en meester, bepaalt wat er moet gebeuren en de slaaf kan er niet onderuit.

Dat is precies wat er aan de hand is als je verslaafd bent. Jij maakt niet langer de dienst uit, maar datgene waar je aan verknocht en verkocht bent. En je kan aan van alles verslingerd raken. De bekende verslavingen als drank, drugs, seks of gokken. Maar ook minder zichtbare of bekende als een verzamelverslaving (hoarding) of het aldoor maar uit zijn op waardering. Ook het koesteren van verdriet kan een bepaalde verslaving worden. Je kan eigenlijk verslaafd raken aan van alles en nog wat. In alle geval is er een wond of onvervuld verlangen dat steeds vervuld moet worden. Een verslaving lijkt die opvulling te kunnen geven en voor je het weet is iemand of iets anders heer en meester geworden in je leven. Het beheerst heel je leven. De term slaaf-meester is dan op zijn plek.

Het is zo onmachtig rot om vanuit een verslaving je leven weer op de rit te krijgen. Want je wil is gebroken en overgeleverd aan je verslaving. Soms is zelfs je verlangen zo in bezit genomen dat je niet eens meer naar het gewone of goede verlangt. Je verslaving is een veilig huis geworden, een thuis.
Onbegonnen werk?

Ik denk het soms wel. Dan zie ik mensen toch iets van verlangen krijgen om het anders te doen, om de verslaving aan de kant te zetten en het breekt ze bij de handen af. Dan ben ik even samen met ze moedeloos of hopeloos. Maar ik trek me op aan wat Paulus schrijft: ‘God zelf zorgt ervoor dat jullie dat willen en kunnen. Zo goed is God voor jullie.’ (filippenzen 2:13)

Als het niet lukt om uit je verslaving te komen, dan klopt dat helemaal. Je ruggengraat ontbreekt en je wil is misschien zelfs wel weg. God wil dan zelfs het willen in je leggen. En dat niet alleen. Hij geeft ook dat je het kan. Als Jezus zelfs de dood kon verslaan en gewoon simpelweg weer kon opstaan, dan kan Hij ook elke vorm van verslaving aan. Hij is daarin Heer & Meester! Goed mogelijk dat je dan nog patronen moet verbreken en wonden laten helen. Daar weet Hij ook wel raad mee, vaak ook gewoon met behulp van een of andere vorm van therapie.
Jezus is in tegenstelling tot die andere machten, een echte Heer.

Wordt je dan slaafje van Jezus?
Nee, want ook al is Hij Meester, Hij noemt je zijn vriend.
Zo goed is God voor je!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Schoenen uit

Thema door Anders Norén