Schoenen uit

Middenin 't leven, toostend op het Leven!

vrijmarkt

Iedereen heeft wel zo’n plekje in huis. Een plekje waar je makkelijk je rommel kan laten liggen. En als je dan op die zolder of in die berging komt, dan gaat dat lange tijd goed. Alle meuk grijnst misschien naar je, maar het ligt daar toch maar mooi. Ja, je moet er nog wel een keer doorheen, sorteren en opruimen, maar dat kan nog wel even wachten. Soms kan het je opeens ook aanvliegen en dan moet de bezem erdoor. Verhuizen helpt daar goed bij, dan moet je er wel door. Maar ook de vrijmarkt op Koningsdag werkt goed. De hele zolderzooi met kleedje en al voor bodemprijzen de deur uit, heerlijk!

Ook in je hoofd of hart heb je zo’n plekje. Een plekje waar makkelijk rommel blijft liggen of rondzwerven. Gedachten die je blijven achtervolgen, schuldgevoel dat blijft kleven of knagen, zorgen, angsten, boosheid, pijn en verdriet dat opgestapeld ligt….het is net als die zolder of die berging, het is gewoon een onderdeel van je huis. Het hoort bij je leven en dat voelt eigenlijk best wel bekend en veilig. Je moet er misschien nog wel een keer doorheen, maar je kan het nog aardig wegdrukken of niet te veel aandacht geven.

En toch kan het je soms ook enorm aanvliegen en dan moet je alle dweilen bijzetten om droog te blijven. Of je moet allerlei verklaringen en verhalen verzinnen om je schuld of schaamte te bedekken.
Of het nu Koningsdag of Bevrijdingsdag is of niet, het is hoogtijd voor een vrijmarkt!

Kijk dat werkt zo:
Je haalt alles van zolder of uit de berging, het komt tevoorschijn. Fouten toegeven, schuld erkennen, boosheid onderkennen, pijn of verdriet laten zien, zorgen of angst uiten. Dat ruimt al op, want je hoeft niets meer op te houden, te verzinnen of te vergoelijken, je beter voor te doen dan je eigenlijk bent, dingen te onderdrukken, verteerd te worden door dat wat knaagt of vast te zitten achter opgebouwde constructies.

Het lucht en ruimt op, maar je bent er nog niet vanaf. Het moet nog van de hand gedaan worden, verkocht.
En dat vind ik zo heerlijk en eerlijk aan Jezus. Hij ziet die hele zooi en meuk en betaalt er gewoon voor. Niet met grofgeld of kleingeld, maar met zijn leven.
Nou dat klinkt verheven en mooi, dat moet wat concreter.
Hij geeft voor je opgestapelde schuld, vergeving.
Voor angsten en zorgen geeft Hij vrede.
Voor pijn, genezing.
Voor verdriet, troost.
Voor alles wat jou vastzet en vasthoudt, geeft Hij bevrijding.

Je hoeft het niet vast te houden omdat dat nou eenmaal bij je leven hoort.
Je hoeft het niet op te lossen met allerlei constructies en verhalen.
Opruimen, voor de dag ermee en op naar de Vrijmarkt.
Dat lost past echt op!

Op Koningsdag, Bevrijdingsdag of welke dag dan ook…..jij kan elke dag naar de Vrijmarkt!

 

Deze weblog was & is ook als radiocolumn te beluisteren in het programma ‘Gospelsound‘ van Omroep Zuidplas.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Schoenen uit

Thema door Anders Norén