Schoenen uit

Middenin 't leven, toostend op het Leven!

kerst-stuk

‘Wat een hoop licht bij jou in de buurt’ zie laatst iemand tegen mij. Als mission minded person ben ik met zo’n opmerking natuurlijk in mijn nopjes. Diegene bedoelde helaas de vele lampjes die bij diverse huizen hier in de buurt te bewonderen zijn. En inderdaad, er zijn weer heel wat meters achter de ramen en door de voortuinen gelegd. Een lekker stralend straatje. Ook ikzelf heb nog wat lampjes als versiering opgehangen, maar het verbleekt bij al die schitterende pracht van de buren. Als je bij ons de straat inrijdt, komt het warme gezellige Kerstgevoel via je pupillen gelijk je hart binnenstromen. Zalig Kerstfeest!

Ik vind het prachtig en ik ben blij met het buurtje en buurtjes die eens per jaar al dat licht uit de kast trekken. Ik ben blij met hen, omdat het niet alleen schitterende mensen zijn als het Kerst is. Het hele jaar door zijn het mensen waarop je kan terugvallen. Voor elkaar koken, met elkaar meeleven, samen lachen en huilen, oppassen op de kinderen, het huis en de kat…er is leven in de straat!

Tussen al die schittering was er vorig jaar een kerk in Rotterdam die kapotte kerstballen in de boom had gehangen. Kerst vieren in een wereld waar veel dingen kapot zijn. Lichtjes aan doen tussen ballen die stuk zijn. Wat een tof statement. Wat is het logisch om het tegenovergestelde te doen. We zetten liever een piek over de naalden die steken. Of we bedekken de ramen met een laagje sneeuw om de regen maar niet te hoeven zien. Zelfs het kerstverhaal zelf mag wat mij betreft wel mat meer glans en ballen hebben. Als God hoogstpersoonlijk naar de aarde is gekomen, dan verwacht ik vuurwerk met Kerst. De Zoon van God op aarde! Dan wordt de boel vast gelijk rechtgezet, fouten hersteld en alles wonderlijk mooi gemaakt….de hemel op aarde. Of nee, het paradijs! ‘I am dreaming of a….’
En dan blijkt het tempo van Jezus toch wel heel anders dan ik graag zou willen. Voordat Hij kwam, hield God zich 400 jaar stil. En soms lijkt het na Jezus’ tijd op aarde ook wel verdacht stil geworden. Hij heeft beloofd terug te komen, maar dat duurt al langer dan 400 jaar. Een stuk minder licht dan al die gloeilampjes hier in de straat. Of is de stekker eruit gegaan? Is Kerst stuk?

Kerst, we zitten er graag op z’n paasbest bij. Maar het echt geestige van Kerst is dat het juist in het doodgewone tot leven komt. Precies zoals Jezus, gewoon als poepende en pruttelende baby. Spugend en duimzuigend. Opgroeien in de wereld die stuk is. Maar omdat het van God komt, is het opgloeiend in een wereld die stuk is.

Gloei maar, met meters of met een enkel peertje. Tussen als die scherven en brokstukken in het gewone leven van alledag. Een pannetje soep, een luisterend oor, een lach met een bitterbal, een traan met een borrel, oppassende zorg voor elkaar…net zoals mijn straatje. Dat is helemaal in het straatje van Kerst, Gods paadje door het leven. En kijk dan af en toe naar de hemel. Er zou zomaar een ster kunnen staan, of een legertje engelen. Dan zie je waar het goede gewone leven vandaan komt. Zelfs als de stekker er uitgaat, blijft het licht.

Ik wens je een gloeiende Kerst…..en een gloeiend 2018!

Deze weblog was & is ook als radiocolumn te beluisteren in het programma ‘Gospelsound‘ van Omroep Zuidplas.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Schoenen uit

Thema door Anders Norén