Schoenen uit

Middenin 't leven, toostend op het Leven!

‘Gebruik je boerenverstand!’

Ik kwam een spandoek tegen langs de snelweg met het statement ‘Gebruik je boerenverstand’. Een beetje dubbelzinnig want voor wie geldt die oproep? De verschillende kampen zouden wat met deze oproep kunnen of misschien wel moeten. Misschien dat de roep me uit het hart gegrepen is omdat ik de statements en verwijten nogal eenzijdig vind. Natuurlijk, je kan ook niet veel kwijt op een bord of een baal. Of als je twitter gebruikt en je parlementaire toespraken dezelfde stijl hebben, moet je je mening in een paar tekens proppen. Bord, baal, tweet of meme…je vrijheid van meningsuiting kent blijkbaar grenzen!

Ik trek het dan ook slecht als een minister zegt dat de boer niet op haar erf moet komen terwijl haar ministerie met hun achterstallig perspectiefloos beleid elke dag op het erf van de boer komt. Maar ik trek het ook slecht als iemand met trots de boeren steunt via bord of omgekeerde vlag of zakdoek, maar niet lijkt te willen nadenken over de consequenties daarvan in zijn of haar koopgedrag.

Echte steun zou wat mij betreft betekenen dat je, voor zover mogelijk, je producten rechtstreeks bij de boer koopt en daar een eerlijkere prijs voor betaald dan je in de supermarkt kwijt bent. Eieren die niet meer over de Nederlandse wegen hoeven de hobbelen, maar binnen 5km van de stal in de pan belanden.
Melk die niet door allerlei buizen, tanks en machines gaat, maar die rechtstreeks bij de boer getapt wordt en de kortste weg naar je koelkast vindt.
Een andere manier van steunen is bijvoorbeeld als je betrokken raakt/bent bij initiatieven als Heereboeren. Handen in de modder, oogst in de fietstas.
Het levert de boer meer geld op ook door het snijden in de keten van boer-koelkast. Dat snijden levert zowel een kosten- als een emissiereductie op.
Met dit soort manieren van steun gebruik je je boerenverstand en kom je meer bij de boer op het erf.

Aan de andere kant zijn er volgens mij prachtige initiatieven waarin andere manieren van boeren (landbouw & veeteelt) naar voren komen. Geen boosters als krachtvoer en kunstmest. Zonder en dus gezonder voor mens & milieu. Of voedselbossen waarbij door een ecologisch evenwicht tot drie keer zoveel opbrengst te verwachten is dan eerst. Als je het dan economisch wil doorrekenen (soms moet dat gewoon) dan heb je daar je winst te pakken.
Initiatieven die meer down to earth zijn in die zin dat ze principes gebruiken die al in de natuur aanwezig zijn, zonder kunstgrepen of andere onnatuurlijke middelen van buitenaf. Anders boeren in de zin van kleinschaliger, minder intensief maar met afname binnen ‘handbereik’. Er is kennis genoeg over deze soms heel andere manier van boeren. Die kennis betekent dus ook het inzetten van je boerenverstand, een verstand waar ik nog veel van kan leren. Als je met dit soort hoopvolle plannen komt, mag je vast op het erf van de boer komen als regering. Ach, en kan je als boer daar zelf niet stappen in nemen zonder de overheid? Dat is ook een ronduit hoopvolle kant van boerenverstand gebruiken. Tegelijk is het een burgerlijke ‘ongehoorzaamheid’ die wat mij betreft stevige steun kan verwachten.

Steun betekent voor mij veel in deze hoopvolle richtingen denken & doen voor boeren, burgers en Haagse lui. En er zijn vast nog veel meer manieren, ook hier in deze blog is de ruimte beperkt. Als het dan toch op een bord of baal zou moeten:

‘Gebruik je boerenverstand en kom vaker op de boer z’n erf!’


Wat achtergrondinfo die mij hielp:

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

 1. Jaap Schilder juli 12, 2022

  De spijker op z’n kop. Mooi voorbeeld van omdenken!

 2. Annemieke juli 12, 2022

  Als we alleen al minder zouden willen, zou dat ook al een heleboel schelen. Minder vlees, en zeker de afstand tussen boer en bord zo klein mogelijk houden!

 3. Harry de Vries mei 12, 2023

  Verhelderend stukje, over de Onnadenkende en zeker ook best hypocriete woorden en houding van de onweerlegbaar nog erg onervaren Stikstofminister Christianne van der Wal uit Harderwijk. Wel erg jammer dat de VVD-fractie het besturen van ons mooie land niet echt serieus neemt. Immers er zijn beslist intelligentere en ruim grondecologie ervaren VVD parlementariers. Maar het interesseert de VVD niet in het minst, dat ze met hun wanbestuur ons mooie Nederland zwaar hebben beschadigd en jongeren met psychische problemen hebben opgesloten in in gevangenis cellen. Werkelijk afschuwelijk als wij ons realiseren voor hoeveel doden die VVD-parlementariers wel niet veroorzaakt hebben in ons prachtig mooie Nederland.

  • Gert juli 5, 2023 — Berichtauteur

   Harry, dank voor je reactie. Met mijn stukje heb ik juist ook de andere kant willen laten zien i.p.v. alle schuld bij de mensen in Den Haag te leggen. Dat lijkt jij in je reactie wel te doen. Volgens mij ligt het breder dan dat, veel breder. De vraag is wat jij kan doen? En daar geef ik een aantal kleine oplossingen in aan. In die zin moet de regering hun boerenverstand gebruik, maar ook ik en jij.

Laat een reactie achter

© 2024 Schoenen uit

Thema door Anders Norén