Schoenen uit

Middenin 't leven, toostend op het Leven!

voortuinlijk

Wat een bak!
Ik heb het dan niet over een bak geld of een bakkie pleur.
Nee, het gaat over een bak met groen.

We wonen nu een paar manden op ons nieuwe stekkie. Om te kunnen aarden, hadden we ons voornamelijk op de binnenkant van het huis gericht. Maar tegen de zomer gooide de achterbuurman die planning in de war. Hij had nog wat aarde over en vroeg zich af of wij daar niet wat mee konden. Het door ons gehuurde hoekhuis in deze concreetjungle was zowel in de voortuin als de achtertuin voorzien van gewassen betontegels. Al snel waren wat van deze zware joekels op hun zijkant gezet, en kon de zo gecreëerde bak gevuld worden met modder.

Dat kwam een aantal buren goed uit. Zij hadden ons namelijk toevertrouwd dat zij het leuk zouden vinden als ze nu eindelijk eens op een echte tuin zouden kunnen uitkijken. Die indirecte manier van communiceren doet me overigens afvragen of dit wel echte Rotterdammers zijn, maar dat terzijde.

Aan de binnenkant van het huis waren de plintjes en de lijst met klussen nog niet af. De bakken werden dus nog even aan hun lot overgelaten. Maar ook daar kwam al snel verandering in. Niet doordat kruid en onkruid omhoog schoten, maar doordat er van alle kant buren toeschoten. Zij hadden planten en bloemen gehalveerd in hun tuin om weer wat zicht op en vooral door hun tuin te creëren. En daarmee konden wij spontaan onze bakken vullen. En onder dat vullen, samen lu……ja goed gezien, want zo gaat dat in 010!

Het is in deze wijk mogelijk om een bak met geld (subsidie) te krijgen van het ‘wijk overleg platform’ voor meer groen in de buurt. Maar de bak met groen zat al in de buurt, en hoefde alleen nog maar verdeeld te worden.

Ik vind dit prachtig! Niet zozeer omdat ik nu niet naar de Intratuin hoef. Maar omdat er iets aan de gang is in de buurt. Er wordt gedeeld van dat wat groeit en bloeit. Een soort volkstuin maar dan anders. Iets met sociale cohesie maar dan groen. Samen de buurt mooi maken. Samen leven in de brouwerij brengen.

Ik ben benieuwd wat er nog meer naar boven komt.
Reuze benieuwd naar wat er nog meer gaat groeien.

Wat een bak!
Mooi toch?

 

PS: net na het schrijven van deze blog zie ik dat Capelle a/d IJssel de groenste stad van 2015 is. #jeweettoch #niedan?

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Schoenen uit

Thema door Anders Norén