Schoenen uit

Middenin 't leven, toostend op het Leven!

SORRY?!

Stel, je bent een goede spits. Veel ballen gaan erin en bekers worden gepakt. Gevierd en succesvol word je op schouders gedragen en het goud blinkt. Maar er zit een ruwe rand aan je spel. Of eigenlijk meer dan dat. Onder je spel zit een strategie en houding die met niets en niemand rekening houdt. Je laat anderen het vuile werk opknappen. Ellendig werk in de achterhoede of soms ook de rotzooi van je eigen missers. Je dribbelt voornamelijk alleen op het doel af en laat teamgenoten ver achter je. Jíj schijnt en schittert, maar de rest ligt op grote afstand ver onder je.

Stel, je komt tot het inzicht dat je toch wel erg egoïstisch aan het spelen bent geweest. En dat je ronduit gebruik gemaakt hebt van je teamgenoten. Je ontdekt dat je het samen moet doen, ook anderen moet aanspelen en tot een gezamenlijk spel en succes moet komen. Die analyse hoor je vanaf de tribune, de nabespreking aan de nationale voetbaltafels en je ziet het ook bij andere teams gebeuren. Bij de eerstvolgende wedstrijd besluit je je dribbel iets eerder te stoppen en één van je teamgenoten aan te spelen. Je komt van rechts de 16 meter binnen en geeft een in jouw ogen prachtige voorzet. Maar er staat niemand! Verontwaardigd sta je stil, kijkt rond, schreeuwt naar je team dat ze er dan ook moeten staan. Het inzicht dat je eerder hebt opgedaan over je spelhouding staat ineens zo goed als buitenspel. 

Maar stel dat je egoïsme genoeg is afgebrokkeld om nog een nieuw inzicht toe te laten. Dat zou toch mooi zijn! Dat je in de rust de kleedkamer binnengaat, je team in de ogen kijkt, luistert en hoort hoe zij het spel willen spelen. Welke krachten en spelvisies zij in petto hebben. Of hoe zij zijn afgemat, geblesseerd en wat zij dan nodig hebben om de 16 meter binnen te komen na jaren slopend spel op eigen helft. Dat er dan een gezamenlijke strategie uitkomt waarin iedere kracht en talent de juiste plek krijgt. Misschien moet je daarvoor wel even terugzakken vanuit de voorhoede. Het levert mogelijk even geen korte termijn goals op, maar wel een nieuw spel waarin het team leert samenspelen. Teamwork met een gezamenlijke beker als resultaat.

Je kan een voorzet geven, maar als iemand niet klaar is om die te ontvangen, speel je zonder spelinzicht op oude voet verder!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Schoenen uit

Thema door Anders Norén