Schoenen uit

Middenin 't leven, toostend op het Leven!

hand in hand

‘Geen woorden maar da-ha-den’….. Dit wordt uit volle borst gezongen bij de club die op dit moment op nr.1 staat. Het lukt ze dus aardig de daad bij het woord te voegen. Gelukkig maar, want de fans hebben wel zin in een feestje op de Coolsingel. Dan mag het team weer op het balkon van het gemeentehuis staan. Het gemeentehuis, waar woorden en daden niet altijd hand in hand lijken te gaan. Mensen in de politiek worden vaak uitgefloten als het gaat om hun woorden. Beloftes die ze in verkiezingstijd maken en niet nakomen of niet kunnen nakomen als het daadwerkelijke werk begonnen is.

Dichterbij huis is dat ook vaak genoeg een onderwerp van gesprek, toch? Ouders en kinderen hebben het ook regelmatig over beloften en het wel of niet nakomen daarvan. Een lastig dingetje kan het zijn.

Woorden lijken soms loos en hol, maar ze creëerden wel iets. Een verwachting. Ze doen je een bepaalde kant opkijken, vol verwachting. Maar woorden doen je soms ook op een bepaalde manier kijken naar iets of iemand, en helaas soms ook vol verachting. De verwachting en verachting van Trump bijvoorbeeld zijn gevoed door zijn eigen woorden en de woorden van anderen. Of kijk eens naar Sylvana Simons. Zij werd en wordt in niet mis te verstane woorden in een of andere hoek gezet. En die niet mis te verstane woorden zijn allesbehalve loos, want ze zetten aan tot haatmail, bedreigingen en een afschuwelijk liedje met bijbehorende clip. Nu kan je zeggen dat dat nog steeds woorden zijn en dat de bedreigingen nog niet in daden zijn omgezet. Kijk naar Pim Fortuin en Theo van Gogh en je ziet dat woorden en daden akelig dichtbij elkaar liggen. Ze liggen zelfs in elkaars verlengde, ze gaan hand in hand.

Jezus is daar ongelooflijk scherp in als Hij zegt dat als je iemand uitscheldt, voor wat dan ook, je diegene vermoordt. Scheldwoord en moord liggen in elkaars verlengde, de daad bij het woord. Hoe desastreus werd dat ook weer zichtbaar in die leerling die werd uitgescholden en gepest. De enige uitweg die hij zag was de daadwerkelijke daad bij de woorden voegen die over hem waren uitgestort. Woorden en daden, ze liggen zo akelig dichtbij elkaar, ze gaan hand in hand.

Woorden zijn meer dan woorden alleen. Je hebt de vrijheid om te zeggen wat je maar wilt. Maar tegelijk ontslaat je dat niet van de verantwoordelijkheid om goed te zijn voor degene tot wie je die woorden richt. Richt met die woorden iets goeds aan.

Opbouwend, om te laten leven.
Hand in hand, kameraden…..you’ll never walk alone!

Deze blog is ook online te beluisteren als column voor het programma ‘Gospelsound‘ van omroep Zuidplas.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Schoenen uit

Thema door Anders Norén