Schoenen uit

Middenin 't leven, toostend op het Leven!

eyeopener

Misschien viel dit magazine ook wel op jouw deurmat. Een magazine met artikelen over profetieën uit de Bijbel en uitleg hoe dat in deze tijd uitkomt, werkelijkheid wordt. Goed mogelijk dat je hem bij het oud papier hebt gegooid. Maar misschien heb je hem ook wel in één ruk uitgelezen.

Ik zie diverse reacties voorbijkomen op internet waarin tegengas wordt gegeven tegen de inhoud van dit magazine. Maar ook reacties van mensen die het er roerend mee eens zijn. Mocht je dit magazine niet hebben ontvangen….het is een magazine van een evangelist in Nederland (Jaap Dieleman) die met de Bijbel in de hand de tijd waarin we leven uitlegt. Daarbij stelt hij dat de huidige pandemie niet alleen voorspeld is in de Bijbel, maar ook gepland is. Gepland door mensen die een nieuwe wereldorde willen scheppen. Hij spreekt in die zin van een plandemie.

Goed mogelijk dat je nu denkt: daar heb je weer zo’n complotdenker, gelukkig heb ik dat magazine niet ontvangen. Misschien brengt het je in twijfel over wat je met deze artikelen en denkwijze moet. Of dat je denkt: had ik maar mijn NEE-NEE sticker van mijn brievenbus gekrabd want ik geloof dit wel.

Die brievenbussticker laat misschien wel zien wat er gebeurt. Je plakt een duidelijk NEE-NEE op je brievenbus en bij de voordeur wordt al geselecteerd wat je wel en niet leest (stickersyndroom). De een leest alleen nog media als NOS en Nu.nl (de zogenaamde MainStreamMedia – ‘MSM’). De ander wantrouwt dat en laat alleen nog berichten van andere sites de revue passeren. De een wordt een wappie genoemd of een complotdenker. De ander wordt iemand genoemd die zijn ogen niet open heeft, zich juist een rad voor ogen laat draaien. Met verve, veroordeling en niet mis te verstane woorden wordt ieder in de hoek gezet. Het magazine heet eyeopener, maar het lijkt alsof we de ogen en oren voor elkaar sluiten. We putten uit onze eigen bronnen en luisteren alleen daar nog maar naar. En als we wel dezelfde bronnen gebruiken, dan worden die verschillend geïnterpreteerd. Of, en dat gebeurt ook nogal eens, de bron wordt alleen nog maar selectief gebruikt om je eigen punt te kunnen blijven maken. En dat gebeurt met video’s op Youtube, artikelen in kranten maar ook met teksten uit de Bijbel.

Je vormt je mening en visie op basis van feiten en bronnen. Besef dat je dat doet doordat je de informatie interpreteert. Dat is jouw keuze binnen je beperkte blikveld. En daar komt nog een bron om de hoek kijken. Want de grootste bron waaruit in deze discussies geput wordt is wantrouwen. En hoe meer wantrouwen de ruimte krijgt, hoe minder we naar elkaar luisteren. Dat doe je als je iemand die de ‘MSM’ niet meer leest een wappie noemt. En dat doe je als je zegt dat je in een winterslaap zit als je wél dat vaccin wil. Het gesprek is dan over & uit. En als gesprek met een luisterend oor niet meer mogelijk is, dan mis je inzicht & wijsheid. Daar heb je namelijk echt elkaar voor nodig.

Als je beseft dat je als mens maar een beperkt blikveld hebt, neem je niet te snel grote woorden in de mond, zet je elkaar niet klem of in de hoek. Haal alsjeblieft die sticker van je brievenbus, open je ogen en oren, kijk en luister naar elkaar met de Bijbel en de geschiedenis in de hand. En kijk eens samen omhoog. Ik hoorde laatst dat de Gereformeerde Kerken in Nederland juist in deze tijd een gebedsmoment had georganiseerd. Te midden van alle wantrouwen, geeft zo’n initiatief mij veel vertrouwen.

Stil worden, omhoog kijken, luisteren en dan open in gesprek.

Daar word je wijzer van, want er valt nog veel te ontdekken!


PS: een mooi voorbeeld van zo’n open houding kwam ik hier tegen.
De eerste twee alinea’s laten dat wat mij betreft al zien.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Schoenen uit

Thema door Anders Norén