Schoenen uit

Middenin 't leven, toostend op het Leven!

Ik mis de verdieping!

Waar blijft de verdieping?

Het is een terugkerende vraag in mijn werk. En dan niet alleen in mijn werk als voorganger van Assen Zoekt, maar ook als leerkracht op een hoogbegaafdheidsafdeling. En dan niet alleen nu, maar ook toen we naar Afrika gingen. De vraag was toen hoe we onze geestelijke voeding zouden krijgen en behouden buiten ons werk en onze eigen Nederlandse kerk om. De vraag kwam ook naar voren als er in de kerk waar ik opgroeide een voor het oog (of oor) oppervlakkige preek was gehouden. Waar blijft de verdieping?

Ik vind de vraag irritant, soms zelfs vals. Vals in de zin van dat het een tegenstelling oproept die er voor mijn gevoel vaak niet is. Vals in de zin dat het soms eenzijdig de focus legt op een bepaalde vorm van verdieping.
Tegelijk vind ik de vraag sterk. Want als er verlangen is naar verdieping, dan ben je nieuwsgierig, hongerig en zoek je uitdaging. Bij ons op school noemen we de vragen die daarbij horen ‘deeplevelvragen’. En die brengen je vaak bij de mooiste ontdekkingen.

De vraag daagt mij uit om te onderzoeken wat verdieping nu precies is. Of misschien wel wat dat voor jou is. En dat bedoel ik niet post-modern (jouw waarheid – mijn waarheid), maar veel meer dat ik weet dat leren & verdiepen op zoveel verschillende manieren gaat en mogelijk is. Ik schreef ooit wat over meervoudige intelligentie en dat laat al veel diversiteit zien. Maar ook de spiritualiteitenwijzer werpt licht op een breed scala aan manieren van verdiepen & verrijken. Maar ik merk het ook in reacties op toespraken. Aan de ene kant hoor ik dan bijvoorbeeld: ‘Houd je deze toespraak ook bij Assen Zoekt?! Ik dacht dat jullie daar hele eenvoudige toespraken hielden.’ Aan de andere kant hoor ik ook wel es: ‘Goede toespraak, maar ik mis de verdieping.’

Goed, ik zou willen ontdekken wat wat jou betreft verdieping is. Wanneer jij zegt: dit gaat diep zeg! Hoe ziet dat eruit? Wat doe je dan? Wat helpt je daarbij? Wat moet er dan vooral wel en wat vooral niet gebeuren? En waarom gaat dat volgens jou dan diep? Het zijn allemaal vragen die cirkelen rondom de hoofdvraag:

Hoe kom jij aan verdieping toe?

Zou je eens willen reageren op deze vraag (of vragen) in de reactiemogelijk hieronder? 
Je mag me ook een mail sturen of op Facebook bij de post hierover reageren. Tijdens de zomermaand wil ik met een vervolg komen op deze blog. Om er zelf van de te leren, maar ook om het samen voor elkaar te krijgen dat je je kan verdiepen en verrijken…dat je uitgedaagd wordt & blijft.

Vergeet niet te reageren, want ik zou hier graag wat slagen in slaan.
Jouw reactie vind ik belangrijk.

Hieronder nog wat spul om je te…verdiepen 😉

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

 1. Abush ter Maat juli 15, 2023

  Hallo Gert,

  Mooie vraag die je hebt uitgezet. Daarom even een reactie.

  Ik geloof dat verdieping tot stand komt vanuit de eenvoud. Vanuit het ontmoeten en met verbinding. Door aan te sluiten bij de universele dagelijkse behoeftes van mensen. Familie en vrienden, wonen en werken, dagelijkse praktische taken en geestelijke ontwikkeling in bidden, meditatie of lezen. Maar ook tijdens een wandeling, sporten of gewoon tijdens de maaltijd.

  Verdieping ligt in eenvoud door het aanbrengen van routines. Door dagelijks gezonde (is persoonlijk voor ieder mens) routines bij onszelf op te bouwen scheppen we ruimte voor het verwachte in in ons leven. Daardoor ontstaat er juist ruimte voor het onverwachte. Dat onverwacht levert juist weer inspiratie, inzicht en creativiteit op voor het ontwikkelen van het verwachte. Wij doen het mogelijke voor elkaar en God doet het onmogelijke voor ons.

  Verdiepen ligt in het eenvoudig laten zijn. Dus vanuit het ontmoeten van elkaar ontstaat de mogelijkheid voor gezamenlijkheid en verantwoordelijkheid. Gemeenschap en Ondernemerschap. Wij zijn en doen in het samen. (In Afirka zeggen zeggen ze, ‘Ubuntu; ik ben omdat wij zijn.’) Ons leven vindt betekenis in het menszijn zijn met en voor de medemens.
  De verdieping ligt in die menselijke ervaring. In het alledaagse, rondom leven en dood, leven en werken, gezondheid en vitaliteit, kortweg mens(zijn). Gods kind zijn.

  Daarbij is verdieping verdiepen in elkaar. Kijken en luisteren. Dat de ander voor ons tevoorschijn mag komen. authentiek en integer delen en ondersteunen. Van hart tot hart en dan vervolgens samen vooruit!

  Hoe groter de tegenstellingen, hoe groter de noodzaak niet tot vernieuwing, maar tot verdieping. Die we mogen vinden in de eenvoud van samen menszijn. Gemeenschap. En ik kan niet anders dan getuigen dat in dat verdiepen we onzelf, onze medemens en onze God steeds weer mogen ontmoeten en steeds meer mogen leren kennen. Verdieping is leven en werken in eenvoud.

  Hartelijke groet,

  Abush

Laat een reactie achter

© 2024 Schoenen uit

Thema door Anders Norén